Fikstur Hazirlama Sanati!

Forum Galatasaray Spor Kulubu ve Turk sporu hakkinda ayrintili haberler, yorum ve analizler, ogretici arastirmalar ve diger onemli spor olaylari hakkinda bilgi akisini saglamak, yazilanlari saglikli bir yapi cercevesinde dunyadaki butun Galatasarayli arkadaslar ve diger sporseverler ile paylasmak amaciyla kurulmustur.

Moderator: Staff

Post Reply
Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Fikstur Hazirlama Sanati!

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Selamlar,

Fiksturler hazirlanirken, belli kurallar var mi bileniniz var mi? Dikkatinizi cekmistir sanirim, olay tamamen rastgele duzenlenmis degil. Galatasaray ve Trabzonspor'un fiksturlerini bir gozden gecirin mesela. Itinayla, bizim bu hafta oynadigimiz takimla, bir sonraki hafta Trabzon oynamis. Tabii, kendileriyle oynayamayacaklari icin, 8-9. haftalarda bu durum bir haftaligina sasmis ama, butun lig boyunca, bu durum boyle. Eminim, boyle birbirini takibeden fiksturler baska takimlar arasinda da vardir.

Guc dengesi esit takimlardan olusan bir ligde, bu cok sorun olmazdi ama, boyle buyuklerle pespese oynamak, Anadolu takimlari acisindan pek de iyi olmuyordur eminim. Benzer sekilde, bence, bir buyugun macinda kendilerini zorlayip yorgun dusen, kart gorup cezali duruma dusme olasiligi yuksek olan Anadolu takimlari, hemen pesi sira oynayan ikinci buyuk, nispeten avantajli bir fikstur cekmis sayilabilir.

Eger ki boyle X takiminin oynadigi takimla, Y takimi haftaya oynayacak gibi, fikstur cekimini kolaylastirici kurallar varsa cekiliste, buyukleri birbirinden ayirmaya ozen gostermeleri gerekirdi bence...

Hoscakalin,
Özgür

Savas Macun
Posts: 845
Joined: Wed Apr 07, 2004 9:46 pm
Location: Dubai
Contact:

Post by Savas Macun »

Ben yanlis hatirlamiyorsam hep bir takim digeri takimi takip ederdi ta ki karsilasana kadar.Ama bunun sistematigini nasil bastan belirliyorlar bilemiyorum.TS maci eger sezon ortasi olsaydi o zaman TS birakip baska bir takimi takip ediyor olacakti.

Selamlar
Savas

Deniz Selman
Posts: 483
Joined: Wed Oct 23, 2002 7:09 pm
Location: Philadelphia, PA

Post by Deniz Selman »

Benim bildigim kadariyla (ve eski fiksturlere bakinca en azindan ters bir sey bulamadim), ilk basta bir takim seciliyor "joker" olarak. "Joker" takim bu sezon Samsunspor. Gecen sene ise Galatasaraydi. Sanirim bu tamamen rastgele seciliyor.

Diger 17 takim belirli bir siraya diziliyor, 1'den 17'ye kadar. Bu seneki sira soyle:

1 antep
2 sivas
3 manisa
4 galatasaray
5 trabzon
6 erciyes
7 denizli
8 gencler
9 diyar
10 rize
11 fener
12 ankaraspor
13 bjk
14 kayseri
15 konya
16 ankaragucu
17 malatya

Joker (samsun) takim'in fiksturu su sekilde oluyor:
1-10-2-11-3-12-4-13-5-14-6-15-7-16-8-17-9.

Gelelim diger 17 takima. Joker takimla maci hangi haftaya dusuyorsa, o haftayi kendi sirasindaki yerine gore alarak hangi macla baslayacaga belli oluyor. Mesela, Galatasaray (4 numarali takim olarak) bu sisteme gore Samsun'la 7. hafta oynuyor. 7. hafta kendisiyle oynayacakmis gibi fiksturu belli oluyor su sekilde:

15-16-17-1-2-3-joker-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14.

Yani kendisine sira gelince joker'le oynuyor (yani Samsun).

Deplasman-kendi saha maclari ise joker maci haricinde her hafta degisiyor. Ilk mac icerdeyse ikinci disarda, ve joker maci haricinde tum maclar icin gecerli bu.

Bu nedenle joker haric butun takimlar diger butun takimlarla ayni sirada oynamis oluyorlar. Bu nedenle bizle oynayan herkes Trabzon'la bir sonraki hafta oynadi.

Kura cekilisi olurken, anladigim kadariyla, tek kontrol ettikleri sey derbilerin cok erken olmamasi. Ilk 5 hafta derbi olamaz falan gibi bir kural olmali, yoksa simdiye kadar olurdu. Eskiden son hafta derbi olmuyordu ama bu sene bjk-ts son hafta.

Deniz

Ozgur Huseyinoglu
Posts: 2313
Joined: Thu Oct 24, 2002 2:35 am
Location: Falls Church, VA, USA

Post by Ozgur Huseyinoglu »

Gercekten de ellerine saglik Denizcigim. Buna benzer bir duzenek olabilecegini tahmin ediyordum ama, ne tutup kendim boyle bir pattern/benzerlik bulmaya calisacak kadar isin icine dalmis oldum, ne de hic bir yerde bu sekilde aciklandigini gormustum. Sayende, bir konuda daha (futbol) genel kulturumuz zenginlesmis oldu. :)

Bu hesaptan, biz de Vestel Manisa'nin "eskileriyle" oynuyoruz. Haftaya rakibimizi izlemek gerekirse, bir yanda da, surekli Vestel'i izliyor olacagiz yani desene!

Tekrar tesekkurler detayli aciklamalar icin! Forumu boyle zamanlarda daha bir seviyorum... :)
Özgür

İrfan BALKIS
Posts: 15
Joined: Sun Jul 23, 2006 2:48 pm
Location: BURSA INEGOL

Post by İrfan BALKIS »

2006-2007 FIKSTURU DE BIR ONCEKININ KOPYASI OLMUŞ... YINE TRABZON VE G.SARAY PEŞPEŞE AYNI RAKİPLE OYNAMAYA DEVAM EDİYORLAR.....BU SÜREKLİ BÖYLE... TRABZONLA OYNAYAN HAFTAYA G.SARAYLA OYNUYOR... HAFTAYA RAKİP KİM DİYE MERAK EDECEK OLURSAK BU HAFTA TRABZONUN KİMLE OYNADIĞINA BAKALIM YETER...

Post Reply